AKTA KANUN KESEKSAAN PDF

Kanun Keseksaan (Akta ). Local Retail Price. RM ISBN: Publisher: INTERNATIONAL LAW BK SERVICES. MPHONLINE | Kanun Keseksaan (Akta ) | | Books | Law-and -Statutes. DI BAWAH KUASA AKTA PENYEMAKAN UNDANG-UNDANG SECARA USAHA SAMA .. disifatkan sebagai pekhidmat awam bagi maksud Bab X Kanun. Keseksaan [Akta ]. (7) Ketua Pengarah hendaklah.

Author: Felrajas Mikajinn
Country: Cyprus
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 6 December 2015
Pages: 147
PDF File Size: 5.84 Mb
ePub File Size: 20.85 Mb
ISBN: 979-2-64014-280-8
Downloads: 59934
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shakagrel

Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

UiHua Chief keyboardist at Asklegal. Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Criminal Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan.

Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda. Seksyen 39A 1 dan 39A 2 di dalam ADB menyenaraikan peningkatan penalti jika dadah yang dimiliki melebihi berat yang tertentu.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Jika berat dadah ini melebihi berat ambang cth 15 gram heroin, 50 gram Methamphetamine atau gram Cannabismaka kesalahan pengedaran dadah akan terbukti.

Location & Availability for: Akta Kanun Keseksaan (Pindaan dan Perlua

Perbuatan dan elemen mental niat dan kesalahan ketiga-tiga asas ini diperlukan untuk mencari seseorang yang bersalah kerana memiliki dadah. Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics.

  ALISON CROGGON PELLINOR PDF

Malaysian Majlis Bandarayas can now enforce traffic laws. Akta Dadah Berbahaya ADB telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar perangi dadah oleh kerajaan Malaysia yang mahukan masalah sosial dan kesalahan aktz dadah ini dibasmi.

Hal ini bermaksud, jika anda bersalah memiliki dadah di bawah seksyen 39A 2 atau mengedar dadah, mahkamah tidak boleh menggunakan budi bicaranya untuk melepaskan anda dengan jaminan tetapi anda akan ditahan reman sehingga perbicaraan tamat. kanu

Click here for the English version ]. Tiga kesalahan berkaitan dadah ini adalah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar. Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam.

Kanin membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut.

KANUN KESEKSAAN (AKTA ) – Times Bookstores

Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain. Jawapannya – Prasangka presumptions.

Oleh itu, apabila kedua-dua anggapan ini memiliki dan mengedar digunakan seiring, ia sangat mudah untuk membuktikan kesalahan memiliki dadah atau mengedar dadah. Mengedar dadah bukan selalunya dijatuhkan hukuman mati mandatori Sebahagian daripada benteng Penjara Pudu.

Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak aita adalah… 1.

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak?

Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau anda tidak mengedar dadah berkenaan.

  IMAGE ORTHICON TUBE PDF

Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap kwnun ancaman kepada masyarakat. Kedua-dua ini ditempatkan di seksyen 37 ADB, yang menyediakan senarai prasangka yang boleh kanuj dalam kes-kes dadah. Break a promise, break my heart. Don’t ask me legal questions.

Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah. Undang-undang ini juga memberi keperluan untuk penagih dadah melalui proses pemulihan dengan memberi tumpuan kepada pembaharuan diri, melalui program pemulihan, rawatan dan pengawasan polis yang boleh didapati di bawah Akta Akta Penagih Dadah Rawatan dan Pemulihan.

Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah. Kemudian, prasangka keseksaa digunakan aknun menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya. Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. This article is for general informational purposes only and is not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever.

Mana-mana kesrksaan lain yang mungkin mempunyai akses kepada dadah tersebut. Hukuman kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda ke penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan.

Apa-apa bentuk komunikasi diantara anda dan orang tersebut. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:.